2003

Båltale sankthansaften 2003 i Måløv Naturpark

v/ skoleinspektør Niels Damgaard, Måløv skole

Kære Måløvborgere – Kære Måløv Bylaug

Det er med stor glæde at jeg har taget imod invitationen om at komme og holde tale her i dag

En aften som i aften som er årets længste får mig til at tænke over tiden og hvad vi bruger den til.

Vi der er samlet her i aften er alle uden at have valgt det blevet født ind i det hidtil mest turbulente århundrede. Forandringer sker med stadig stigende hastighed og stadig større konsekvenser

Der skulle gå mere end 3500 år siden skriftsproget dukkede op for mere 4000 år siden, før man opfandt en måde at reproducere det på ved opfindelsen af bogtrykkerkunsten.

Det er kun omkring 130 år siden at Remington lancerede en skrivemaskine der var hurtigere at bruge end håndskriften, for 30 år siden begyndte computeren at blive almindelig med de første commondore maskiner og nu gik det hurtigt inden for de sidste 10 år er vi alle kommet på Internettet og mobiltelefonerne er blevet hver mands eje og ikke mindst næsten hvert barns eje.

Børnene har udviklet nye kommunikationsmønstre med SMS som vi slet ikke kan følge med i vi er faktisk ved at nå dertil at det anses for helt i orden at man SMS’er ved alle mulige lejligheder, man kan sågar opleve at voksne SMS’er under møder eller selskaber (dog ikke på Måløv Skole så længe det er mig der bestemmer)

Vi voksne med de gamle dyder i behold har vanskeligt ved at følge med og forstå sammenhængen og meningen

Hvordan påvirker det egentlig vores hverdag?

Hvad er det der er fælles for os alle? Hvad er det vi savner mest i hverdagen? Det som gør os i irriterede når vi sidder fast i bilkøen på Frederikssundsvej,  som får os til alvorsfyldt at studere de forskellige vejrudsendelser? Hvad er det der får os til at sidde på nåle når mødet trækker ud?

Jeg vil påstå at det vi mangler er tid.

For at spare på tiden har vi udviklet et informationssamfund med IT, bredbånd, Internet og avancerede mobiler Alt sammen giver os mulighed for at øge kommunikationen og det endda på kortere tid. Mere kommunikation og dermed øgede informationer giver os mere at tage stilling til. Det lægger beslag på mere og mere af vores tid og truer med at tage vores privatliv fra os. Energien overføres til vores arbejde

Mange af os arbejder ikke blot som lønarbejdere med bestemte arbejdstider, men derimod efter arbejdsopgaven på alle tider af døgnet – arbejdet bliver en livsstil, arbejdet bliver arena for personlig udvikling, sociale relationer og tilfredsstillelse af trangen til udfordringer.

Hjemmet kæmper med at leve op til forventningerne når familien endelig har fri. Højteknologien kræver stadig stigende specialisering og dermed arbejde efter sædvanlig arbejdstid. IT muliggør og kræver hjemmearbejde skellet mellem arbejde og fritid viskes langsomt ud. Familien spredes i alle retninger og alle er optaget af en firkantet skærm. Nærhed og samvær bliver sjældnere og sjældnere prioriteret højest

Vi køber os tid med pizza, mikrobølgeovn og shopping på nettet. Men hvad bruger vi tiden til. Tømmer vi mailboksen, besvarer vi nogle trivielle SMS beskeder fra diverse venner, ringer vi  tilbage på de 2 – 3 ubesvarede beskeder vi modtog da vi var ovre og handle i JA, surfer vi lidt på Internettet.

Eller besøger vi bedstefar på plejehjemmet, spiller skak med børnene og bager en kage.

Er man blevet et klogere og gladere menneske når man har brugt den halve nat på nettet? Er jeg blevet for gammel, når jeg ikke sætter pris på værdien af kommunikation via SMS? Er vores kommunikation blevet for letkøbt er tærsklen for kvalitet blevet for lav og meddelelserne tilsvarende overflødige alle mailer til alle og diskuterer alt hvor som helst og når som helst?

Af til kunne jeg godt drømme mig tilbage til de gode gamle dage med blyant og fyldepen.

Men vi skal også tænke fremad og jeg vil håbe at vi på skolen samtidig med at vi lærer børnene at blive en del af det moderne samfund også er med til at præge dem til at give mere tid til hinanden

Om tiden har Benny Andersen skrevet et digt

På høje tid

Det er på tide

vandet koger

jorden brænder

verden venter

da Alexander var på Cæsars alder

var han alle rede Den Store

da Cæsar var i min alder

var han allerede færdig

de spildte ikke tiden

tiden spildte ikke dem

de brugte tiden som en skjorte

sov med den på

spiste med den på

blev begravet i den

og her sidder jeg

holder avis

holder jul

holder igen

lader bedrifter gå min næse forbi

i håbløs restance med opdagelser

verden venter ikke

da Mozart var fem år

da Jesus var tolv

da Columbus lettede anker

da Homer

da Rembrandt

da Pasteur

da Darwin

da Dalgas

da Vinci

da Gama

Damokles

det er på høje tid

det er over tiden

min hat

min frakke

mine cykelspænder

det er nu eller aldrig

Det er mit håb for fremtiden og næste skoleår at vi kan præge eleverne til at prioritere og sige fra og vælge, at bruge tid på at være hjemme at være sammen med familien og skærme dem mod horden af begreber uden indhold sætninger uden mening og artikler uden relevans.

Det er mit håb at skolen sammen med lokalsamfundet kan vise at det er de sociale og menneskelige værdier der skal være i højsædet.

Vi er i hvert fald klædt godt på til opgaven her i Måløv fordi vi har en masse dejlige hekse og jeg er glad for at det er en heksedukke der er på bålet for Måløv kan ikke undvære sine pragtfulde hekse Måløv Skole kan i hvert fald ikke.

Når jeg taler om Måløvs hekse tænker jeg på de meget aktive kvinder, som har vist mig gennem deres pragtfulde arrangementer at i en by som Måløv er det nemt, hvis ellers man gider at være med at sørge for at skolen er en aktiv del af lokalsamfundet hvilket er en af mine kongstanker.

Når jeg kalder dem hekse er det ikke pga deres daglige virke men fordi jeg naturligvis tænker på deres meget flotte halloween arrangement, som er med til at samle byen. Måløv Skole med den pragfulde beliggenhed midt i den gamle landsby bliver heldigvis også brugt til mange andre formål. Og det er mit håb at vi i fremtiden kan gøre skolen til en endnu mere markant part af lokalsamfundet.

Jeg vil slutte med at invitere jer allesammen til dette års halloween arrangement og huske at sige til jer, at I i år skal huske at købe biletterne i god tid fordi det i år (da det heldigvis er blevet en kæmpe succes) er sådan, at det kun er folk der kan fremvise en gyldig billet der bliver lukket ind.

Hav en rigtig god sommer alle sammen og husk nu tage jer tid til at holde fri og være sammen med familien.